Bouwlogistiek
Kom erachter hoe jij de bouwlogistiek verbetert en de uitstoot ervan vermindert.
Emissies
Ontdek hoe je de emissies voorspelt, meet en rapporteert.
Elektrificatie
Kom erachter wat er komt kijken bij werken met zero-emissie materieel.
Gebiedsgerichte aanpak
Leer hoe jij kan sturen op efficiënte bouwlogistiek voor meerdere projecten tegelijk.
Digitalisering
Wat hebben digitalisering en informatie-uitwisseling te bieden? Dat ontdek je hier.
Ketenaansturing
Bouwhubs
Prefab
Transport over water
Voorspellen
Meten
Rapporteren
Data-delen
Digitaal ontwerpen
Energielogistiek
ZE-Materieel
Laadinfra
Bouwhubs

Bouwhubs

Een bouwhub is een logistiek ontkoppelpunt dat speciaal is ingericht om bouwprojecten te ondersteunen. Dit verzamel- en distributiepunt voor bouwmaterialen en andere benodigdheden optimaliseert de bouwlogistiek, vermindert transportbewegingen en minimaliseert de overlast en milieu-impact in stedelijke gebieden.

Bouwhubs Wist je dat?

Een extra schakel in de keten levert extra handelingen op. Vooral als de bouwhub niet op de route naar de bouwplaats ligt en vrachten niet worden samengevoegd. Om echt emissies, ritten en kosten te besparen, moet je het totale proces in kaart brengen en verbeteren. Denk daarbij aan inkoop en de logistieke aan- en afvoer van materialen, maar ook aan het vervoer van personeel. 

De praktijk leert dat verschillende partijen een bouwhub exploiteren, bijvoorbeeld de groothandel, de aannemer zelf of een logistiek dienstverlener. Welke samenwerkingsvorm het meest geschikt is, ligt aan de situatie.

Check het afwegingskader onder Tools en kom erachter of een bouwhub voor jouw bouwproject van toegevoegde waarde kan zijn!

Bouwhubs Do's & Don'ts

Een bouwhub is een extra schakel in de bouwlogistieke keten. Deze extra schakel moet je kunnen verantwoorden, bijvoorbeeld op basis van efficiëntieverbetering, kostenbesparing, verminderde overlast of duurzaamheid. Om deze doelen te behalen, is het gebruik van een bouwhub alleen onvoldoende. Je moet de gestelde doelen in lijn brengen met de mogelijke functionaliteiten van een bouwhub, zoals:

  • Opslag en voorraadbeheer van goederen
  • Kwaliteitscontrole van binnenkomende goederen
  • Materieelbeheer, zoals gereedschappen en mobiele werktuigen
  • Social return, zoals inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Consolidatie
  • Ontkoppelpunt van fossiel naar ZE transport
  • Werkpakketten samenstellen en runners inzetten
  • Wachtlocatie voor directe leveringen aan de bouwplaats
  • Retourstroom, zoals afval scheiden en hergebruik van materialen
  • Bieden van laadinfrastructuur
  • Transferium
  • Coördinatie en planning van transport

Aan de hand van het doel van de bouwhub, bepaal je welke samenwerkingsvormen mogelijk zijn voor het gebruik van een hub. Denk hierbij na over wie de bouwhub beheert (‘exploiteert’), wie regie voert over de keten, wie verantwoordelijk is voor transport en hoe de samenwerking plaatsvindt. Een goede samenwerkingsvorm helpt bij de balans tussen flexibiliteit en afhankelijkheid en voorkomt dat je vastzit aan inflexibele contracten of afspraken die je toekomstige mogelijkheden beperken. De praktijk leert dat er verschillende modellen zijn om een bouwhub te opereren: de aannemer richt zelf een hub in voor eigen projecten (een zogenoemde dedicated bouwhub), de hub wordt uitbesteed aan een (neutrale) logistiek dienstverlener (bv. white label) of de bouwgroothandel fungeert als hub.

Om een bouwhub maximaal te benutten, is het is van groot belang dat je een gedegen logistiek plan maakt. Houd daarbij rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Ken je proces en maak dat gereed voor verbetering: Breng huidige knelpunten in het inkoopproces en de aan- en afvoer van materialen in kaart. Digitaliseer waar mogelijk. 
  • Kies een locatie: Denk aan een goed bereikbare locatie via weg en water, dichtbij de bouwplaats.
  • Bepaal de materiaalbehoefte: Welke materialen zijn geschikt om via de bouwhub te vervoeren en welke niet? Maak op basis hiervan een transportplanning, die is afgestemd op de bouwplanning.
  • Stel de benodigde faciliteiten vast: Benodigde overdekte en/of onoverdekte ruimte, laad- en losmiddelen, opstelplaatsen, laadinfrastructuur, medewerkers en systemen.
  • Stem interne (op de bouwhub) en externe logistiek (buiten de bouwhub) af: Door leveranciers en onderaannemers vroegtijdig te betrekken, worden de processen vooraf afgestemd en geoptimaliseerd.

Bouwhub is een containerbegrip geworden, maar de haalbaarheid en het succes ervan vereisen maatwerk. In de praktijk zien we verschillende soorten bouwhubs, met verschillende soorten functies. Meestal komt een bouwhub het best tot zijn recht bij bouwprojecten met een beperkte ruimte om materialen te lossen en/of op te slaan, specifieke tijdrestricties voor levermomenten en slechte bereikbaarheid van de bouwplaats door bijvoorbeeld specifieke aanrijroutes en voertuigrestricties. 

Een bouwhub is echter niet de holy grail voor alle bouwlogistieke stromen. De bouwhub is bijvoorbeeld minder goed van toepassing voor ruwbouw en losgestorte materialen, omdat de beladingsgraden hier vaak al zijn geoptimaliseerd. Bovendien gaat het hier vaak om grote volumes, waarop een bouwhub meestal niet is ingericht. De bouwhub kan wel als wachtlocatie van deze directe leveringen fungeren, zodat ze op het juiste moment worden aangeleverd. Bij infraprojecten (waar vaak veel ruimte is) kan de bouwhub van toegevoegde waarde zijn als oplaadpunt voor battery packs en opslagpunt voor kleinschalig materieel, zoals trilplaten en stampers. Kortom, een bouwhub is geen doel, maar een middel tot.

In de praktijk wordt een bouwhub vaak gezien als een kostenpost, in plaats van kostenbesparend middel. Dit komt doordat de bouwhub als post wordt opgenomen aan de kostenzijde, terwijl de baten verstopt zitten. Het is daarom belangrijk om duidelijk te maken welke voordelen de bouwhub oplevert. Hierbij is het cruciaal om de verborgen kosten (zoals salarissen en franco leveringen) in de keten naar boven te halen en het effect van de bouwhub nauwkeurig te berekenen. Wanneer het voor partijen duidelijk is in welke bouwfases en -posten de besparingen terechtkomen, wordt het aantrekkelijker om een bouwhub te gebruiken.

Door meerdere bouwprojecten uit te voeren via één bouwhub, ontstaat er een systeemoplossing in plaats van een projectoplossing. Zo kunnen de kosten van huisvesting, planning, coördinatie en handling beter worden verdeeld. De praktijk leert dat de exploitatiekosten vaak lager zijn dan de afschrijvingskosten van materiaal, waardoor de business case van een bouwhub makkelijker te maken is. Bijkomende voordelen zijn bijvoorbeeld een gezamenlijke inkoop, vrachten consolideren en materialen hergebruiken.

Bouwhubs Tools

Afwegingskader Bouwhubs

Check hieronder of een bouwhub van meerwaarde kan zijn op jouw bouwproject!

Bouwhubs Documenten