Bouwlogistiek
Kom erachter hoe jij de bouwlogistiek verbetert en de uitstoot ervan vermindert.
Emissies
Ontdek hoe je de emissies voorspelt, meet en rapporteert.
Elektrificatie
Kom erachter wat er komt kijken bij werken met zero-emissie materieel.
Gebiedsgerichte aanpak
Leer hoe jij kan sturen op efficiënte bouwlogistiek voor meerdere projecten tegelijk.
Digitalisering
Wat hebben digitalisering en informatie-uitwisseling te bieden? Dat ontdek je hier.
Ketenaansturing
Bouwhubs
Prefab
Transport over water
Voorspellen
Meten
Rapporteren
Data-delen
Digitaal ontwerpen
Energielogistiek
ZE-Materieel
Laadinfra
Data-delen

Data-delen

Een solide data-infrastructuur is de ruggengraat van efficiënte en innovatieve bedrijfsprocessen. Zeker in sectoren zoals de bouw en logistiek. Door gegevens gestandaardiseerd, toegankelijk en betrouwbaar te maken, kunnen organisaties beter samenwerken, processen automatiseren en realtime inzichten krijgen.

Data-delen Wist je dat?

Verouderde of inconsistente data leidt tot miscommunicatie, fouten en extra kosten. Een gestroomlijnde data-uitwisseling helpt om projecten efficiënter en op tijd af te ronden.

Dit komt doordat systemen niet goed op elkaar aansluiten of omdat informatie handmatig wordt overgezet. Dit kan leiden tot fouten, dubbel werk en inefficiëntie op de bouwplaats.

Bij federatief data delen blijft informatie opgeslagen bij de oorspronkelijke eigenaar, maar kan deze toch veilig en efficiënt worden uitgewisseld met andere partijen. Dit vermindert de afhankelijkheid van één centrale database en geeft organisaties meer controle over hun eigen gegevens.

Veel chauffeurs werken met verschillende apps voor bijvoorbeeld transportplanning, routeinformatie, ladingbeheer en communicatie met verschillende opdrachtgevers.

Data-delen Do's & Don'ts

Open standaarden, zoals IFC, BCF of JSON-API, zorgen ervoor dat data uitwisselbaar blijven tussen verschillende systemen en partijen. Zo voorkom je vendor lock-in en bevorder je samenwerking en innovatie binnen de sector.

Door data bij de oorspronkelijke eigenaar te laten en alleen toegang te geven waar nodig, blijft informatie actueel en betrouwbaar. Daarmee voorkom je dataverlies en minimaliseer je het risico op fouten door dubbele of verouderde gegevens.

Door je data bewust met de juiste partijen te delen, voorkom je dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Een goed inzicht in wie toegang heeft tot welke gegevens helpt je om regie te houden over dataveiligheid en integriteit.

Bescherm data goed tegen cyberdreigingen en misbruik. Door versleuteling, toegangsbeheer en naleving van privacywetgeving, zoals AVG, te waarborgen, blijft gevoelige informatie veilig en vertrouwelijk.

Zorg dat er heldere afspraken zijn over wie verantwoordelijk is voor welke data. Met duidelijk eigenaarschap voorkom je misverstanden en zorg je dat data correct worden beheerd en gebruikt.

Wanneer je data versnipperd opslaat in verschillende systemen, zonder goede koppelingen, bemoeilijk je samenwerking en ontstaan er fouten door tegenstrijdige informatie.

Het kan risico's met zich meebrengen als je volledig afhankelijk bent van één centrale databron, bijvoorbeeld een single point of failure of verlies van controle over eigen data.

Te strikte of verouderde regels staan vernieuwing in de weg. Door flexibele en toekomstgerichte richtlijnen te hanteren, houd je ruimte voor innovatie, zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid en betrouwbaarheid.

Data-delen Trainingen

Certificaat%20FM.jpg

Tijdens de training in Fleet Monitoring zijn we met aannemers aan de slag gegaan met de data uit hun mobiele werktuigen. Hier kan je meer mee dan je denkt! Interesse om deel te nemen? Check de brochure en neem contact met ons op via het contactformulier rechtsboven op deze pagina!