Om uitstoot te meten, heeft Topsector Logistiek een meetprogramma opgezet, waarbij honderden mobiele werktuigen van sensoren worden voorzien. Data uit deze sensoren geven informatie over de werkelijke uitstoot van mchines op bouwplaatsen. Enerzijds verzamelt het meetprogramma uitstootdata om mee te rapporteren, anderzijds geven de data een goed beeld van de werkelijke uitstoot van de mobiele werktuigen in Nederland.
Machines monitoren gaat vaak gepaard met de inzet van een Fleet Management Systeem. Zo'n systeem biedt inzicht in brandstofverbruik, draaiuren en locatie. Met dit inzicht kan je slimme keuzes maken, bijvoorbeeld door maatregelen te treffen die uitstoot verminderen en een positieve invloed hebben op de kosten. Je kan ook handmatige stappen versimpelen, door automatisch uren- en emissierapportages te genereren. En tot slot: omdat je op basis van de daadwerkelijke draaiuren een onderhoudsplanning kan maken, zet je je machines beter in.
Bij berekeningen in Aerius wordt uitgegaan van 35% motorbelasting. Voor de berekeningen wordt ook vaak uitgegaan van een inzet van 40 uur per week per machine. In de praktijk is de motorbelasting en inzet vaak heel anders. Bij metingen in de praktijk valt de uitstoot daardoor vaak lager uit dan de voorspelling via Aerius.
Gezien de vele functionaliteiten in een Fleet Management Systeem, is het verstandig deze geleidelijk te introduceren. Je raakt namelijk makkelijk overweldigd door de vele functies en data. Dat remt het begrip en de acceptatie van het systeem.
Start bijvoorbeeld met Tracking & Tracing en de mogelijkheid om notificaties in te stellen aan de hand van de locatie van een materieelstuk. Genereer pas op een later moment de gedetailleerde rapportages op projectniveau voor de facturering.
Verzamel regelmatig feedback van de gebruikers om het systeem continu te verbeteren en beter af te stemmen op de dagelijkse praktijk. Vaak hebben gebruikers goede input voor bijvoorbeeld rapportages of dashboards en voorzien zij welke data het werk in de praktijk makkelijker maken. Binnen het meetprogramma hebben interviews met machinisten veel helderheid gegeven over de binnengehaalde data. Zulke contextinformatie is essentieel om de verkregen data volledig te begrijpen en operationele verbeteringen door te voeren.
De inzet en uitstoot van mobiele werktuigen meten en monitoren met behulp van Fleet Management Systemen geeft je inzicht in bedrijfsprocessen, brandstofgebruik, draaiuren, motorbelasting en locatie. Zo kan je maatregelen treffen om efficiënter te werken, door verbeterde onderhoudsplannen, administratieve lastenverlaging en uitstootrapportages. Daarnaast kan het je een voorsprong bij aanbestedingen en een beter imago opleveren.
Na implementatie vergt het systeem het nodige onderhoud. Je moet zorgen voor een goede en complete input van data. Het is verstandig om regelmatig checks uit te voeren op correct gebruik en inrichting van het systeem.
Voorbeelden van momenten waarop aandacht nodig is voor masterdata en onderhoud van het systeem (bv. door aangestelde key-user):
Wees niet bang om oude, inefficiënte processen los te laten en nieuwe, door technologie ondersteunde werkwijzen, te omarmen. Door een Fleet Management Systeem te implementeren, krijg je veel data beschikbaar. Die kan je gebruiken om processen te verbeteren. Zo helpen urenstanden bij het inrichten van een onderhoudsplanning, het digitaal vastleggen van het uitgevoerde onderhoud en het inplannen van notificaties wanneer een volgende urenstand bereikt wordt.
Tijdens de training in Fleet Monitoring zijn we met aannemers aan de slag gegaan met de data uit hun mobiele werktuigen. Hier kan je meer mee dan je denkt! Interesse om deel te nemen? Check de brochure en neem contact met ons op via het contactformulier rechtsboven op deze pagina!
In onderstaand document laten we zien op welke manieren emissies gemeten kunnen worden!