Bouwlogistiek
Kom erachter hoe jij de bouwlogistiek verbetert en de uitstoot ervan vermindert.
Emissies
Ontdek hoe je de emissies voorspelt, meet en rapporteert.
Elektrificatie
Kom erachter wat er komt kijken bij werken met zero-emissie materieel.
Gebiedsgerichte aanpak
Leer hoe jij kan sturen op efficiënte bouwlogistiek voor meerdere projecten tegelijk.
Digitalisering
Wat hebben digitalisering en informatie-uitwisseling te bieden? Dat ontdek je hier.
Ketenaansturing
Bouwhubs
Prefab
Transport over water
Voorspellen
Meten
Rapporteren
Data-delen
Digitaal ontwerpen
Energielogistiek
ZE-Materieel
Laadinfra
Rapporteren

Rapporteren

Door te meten en te rapporteren kan je aantonen dat de uitstoot de voorspelling niet overschrijdt. Opdrachtgevers vragen hier in toenemende mate om. Door data van alle sensoren op de mobiele werktuigen binnen te halen in een dashboard en volgens de uitstootregels te verwerken, rapporteer je eenvoudig over je bouwprojecten.

Rapporteren Wist je dat?

Een hoger brandstofverbruik betekent meestal dat de motor harder draait. Daarmee is ook de temperatuur van de uitlaatgassen hoger. De katalysator die de AdBlue inspuit, werkt pas bij uitlaatgastemperaturen boven 200 graden Celcius. Bij een koude motor werkt de katalysator niet, terwijl deze tot wel 5 keer zo veel stikstof kan uitstoten als een warme motor. Een hoog brandstofverbruik betekent daarom niet per definitie een hogere stikstofuitstoot.

Rapporteren Do's & Don'ts

Wees er alert op wat de regels zijn van een rapportage. Zo voorkom je dat je verkeerde data gebruikt en te veel of te weinig uitstoot rapporteert. Aerius kijkt voor bouwlogistiek bijvoorbeeld naar de afstand van het heersend verkeer naar de bouwplaats. Maar een CO2-rapportage volgens ISO14083 kijkt naar laad- en losadressen. Dat kan een groot verschil maken. Let dus goed op de regels die horen bij hetgeen je moet rapporteren.

Er zijn veel softwarepakketten die uitstootberekeningen maken. Het is heel belangrijk te controleren welke methode het softwarepakket gebruikt. Een CO2-berekening met de GLEC-methode kan een uitkomst geven die 1,5 keer hoger is dan een berekening met ISO14083. Je klant of opdrachtgever kan het rapport ook afwijzen, omdat het op basis van een andere methode is gemaakt en daardoor niet compliant is met hun eigen methode.

Ontvang je een rapportage, informeer dan altijd welke methode daarvoor is gebruikt. Ten eerste moet je beoordelen of dit juist is en ten tweede moet je controleren of de gegevens in het rapport compliant zijn met jouw methode. 

Je moet er nooit blindelings op vertrouwen dat een module van jouw softwaresysteem aan de rapportageregels voldoet. Controleer altijd, om zeker te zijn dat de resultaten kloppen en compliant zijn.

Bij CO2 is in de ISO14083-norm opgenomen dat compenseren niet is toegestaan. Je mag bijvoorbeeld geen boom planten om vervolgens meer uit te gaan stoten. De Raad van State heeft een uitspraak gedaan die ook het compenseren van stikstof verbiedt.

Je mag nooit resultaten van verschillende methoden samenvoegen in een rapport zonder dit te vermelden. Bij CO2-rapportages mag je geen meetmethoden samenvoegen. Bij stikstofrapportages kan dat wel, maar moet je de gebruikte methode vermelden.

Rapporteren Documenten